Vakdidactiek Nederland Community of Practice

Het vaknetwerk Nederlands van de Hogeschool van Amsterdam heeft in 2011 – 2012 lessen van aankomende docenten Nederlands in het vmbo en het mbo op 4 films vastgelegd. Het zijn educationals waarin experts en aankomende docenten de hoofdrol spelen.
Het leidende thema was ‘leren door reflectie’. Aan elke les gaat een gesprek met een coach van de lerarenopleiding vooraf en elke les wordt afgesloten met een reflectiegesprek met dezelfde coach.
Het vak Nederlands op het mbo is op dit moment aan verandering onderhevig door invoering van referentieniveaus en examens. Vandaar de extra aandacht voor het mbo in lerarenopleidingen.
De didactici van de docentenopleiding Nederlands selecteerden de aankomende docenten in deze films. Het filmteam is ook expert op gebied van taalonderwijs en bereidde de gefilmde docenten inhoudelijk voor. In overleg met 2 leden van het vaknetwerk Nederlands zijn de films gemaakt.

• In De Ontplofte Gezichtscrèmefabriek geeft Jan Dooms van het Wellant College in Aalsmeer (vmbo) een woordenschatles en experimenteert met groepswerk.
• In Respons Graag behandelt Annebeth Peerdeman van het Horizon College in Hoorn (mbo) tekstsoorten met leerlingen techniek.
• In De Kat in het Nauw Helpen behandelt Najlaa Bousaid van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam (vmbo)spreekwoorden in de brugklas.
• In Onwijs Overdreven Veel Make-Up geeft Marjolein Brussee van het ID-College in Leiden (mbo) een les over het baliegesprek in een klas Uiterlijke Verzorging.
 
De coachgesprekken voor en na de les geven inzicht in vakdidactische keuzes en opvattingen. Ze laten zien voor welke dilemma’s docenten staan.

Powered by Vimeo Pro