Maters en Hermsen Video

Democratiefestival 2019 - aftermovie

Het eerste landelijke Democratiefestival is een feit. Twee dagen lang kreeg onze democratie bij hoogzomerse temperaturen op het eiland Veur Lent in Nijmegen een onderhoudsbeurt. In navolging van Folkemødet in Denemarken en Lampa in Letland stonden 6400 festivalbezoekers twee dagen lang stil bij onze democratie, bij de vrijheden en zekerheden die daarbij horen en bij de verschillen tussen ons en onze meningen.

Ja, de democratie is van ons allemaal. En als beloofd waren er op het Democratiefestival dan ook naast loslopende politici en bekende Nederlanders vooral veel onbekende Nederlanders (van 0 tot 80 jaar oud) die ons land en de democratie een warm hart toedragen. Die met elkaar in gesprek gingen over migratie en klimaat, over onderwijs en zorg. Die naar elkaar luisterden, die van elkaar leerden, die elkaar hun ongezouten mening gaven, die elkaar vragen stelden en die aan het eind van de dag met elkaar dansten en een biertje dronken.

Het festival lag onder een vergrootglas en kreeg kritiek in de media en van verschillende politieke partijen. Het is goed dat dit gebeurt in Nederland, dat er vragen komen en tegengeluiden klinken. Ook al is het festival achter de rug, we zijn er zeker nog niet over uitgepraat. Als er iets is dat het Democratiefestival ons leert dan is het wel dat het gesprek een voorwaarde voor onze democratie is.

Mogelijk keert het Democratiefestival jaarlijks terug, als start van een nieuw politiek jaar. Een moment om met elkaar op landelijk, provinciaal en lokaal niveau te praten, debatteren en leren over alles wat ons bindt en verdeelt. Met een groeiende bijdrage van diverse partijen uit onze samenleving en een groeiend aantal festivalbezoekers. Houd daarvoor deze site in de gaten. Heb je een mening over het festival of zou je willen bijdragen een volgende editie? Schroom niet met ons contact op te nemen.

democratiefestival.nu/