Maters en Hermsen Video

Nacht van Ontdekkingen 2018

Sophie leidt je door de Nacht van Ontdekkingen in Leiden. Deze editie staat het thema tijd centraal. Wetenschappers, theatermakers, kunstenaars en muzikanten nemen je mee in hun wereld, delen hun ontdekkingen en brengen je in verwondering.

Ieder jaar verbindt de Nacht van Ontdekkingen Leidenaren aan cultuur en kennis. Ook zaterdagavond 15 september werd de Leidse binnenstad rondom het Academiegebouw ondergedompeld in de Nacht. Meer dan honderd wetenschappers, kunstenaars, acteurs en muziekgezelschappen toonden hun werk aan bijna vierduizend bezoekers van dit festival. Het Rapenburg, de Hortus botanicus en het Pieterskerkplein veranderden in een inspirerende wereld vol visuele verassingen en muziekoptredens. Het festival kwam tot stand in samenwerking tussen de universiteit, Leiden Marketing en het Cultuurfonds Leiden. Maters & Hermsen verzorgde de programmering en organisatie van het festival.

Het thema van deze Nacht was Tijd. Tijd als natuurkundig verschijnsel, tijd als beleving en tijd als de kloktijd die ons leven structuur geeft. Dat leverde een grote rijkdom aan invalshoeken voor lezingen op. Van Babylonische Sterrenkunde tot neurobiologie en filosofie, van chaostheorie tot generaties vrouwen van Marokkaanse afkomst in Nederland, van vrouwelijke wetenschappers in de tijd van Darwin tot de mogelijkheden en onmogelijkheden van teleportatie. Van Big Data in de sportwereld tot biokunst. Bezoekers vergaapten zich op weg van de ene naar de andere lezing aan een drijvende operazangeres op het Rapenburg en betoverende lichtprojectie op de gevel van de Pieterskerkgevel. Kortom (bijna) al het moois wat Leiden te bieden heeft kwam in een notendop voorbij. Het videoverslag tilt een tip van de sluier op. Maters & Hermsen werkt alweer aan de volgende editie.